יום רביעי, 1 בינואר 2014

דו"ח על מצב העתיקות בהר הבית בחודשים האחרונים


IMG_2098c
כנראה שמבקר המדינה יצטרך לכתוב דו"ח נוסף על מה שקורה בימים אלו בהר הבית. מדו"ח מבקר המדינה ובדברים שנשמעו בשבוע שעבר בועדת הפנים של הכנסת נטען כי כל הלקחים נלמדו מאז טיוטת הדו"ח שהוגשה בשנת 2008 וכיום הבעיות שנזכרות בדו"ח כבר תוקנו. אמנם מצב הפיקוח של הרשויות הישראליות על העבודות המתקיימות בהר הבית הוא הרבה פחות גרוע ממה שהיה בעבר, אך עדיין המצב טעון שיפור וישנם בעיות רבות.
אתמול קיבלנו דיווחים על שפוכת עפר שיצאה מתוך אורוות שלמה, וככל הנראה שהמשטרה כנראה כלל לא ידעה מכך. בסיור שקיימנו היום בהר הבית גילינו שפך עפר טרי מעל לערימות העפר במזרח. אמנם לא מדובר בכמות גדולה מאד של עפר, וכנראה שלא מדובר בעבודה רחבת היקף, ולכן כשאין פיקוח צמוד על כל כלי כבד שנע בהר הבית, קל לבצע עבודות בסדר גודל זה ללא ידיעת המשטרה ורשות העתיקות. לא ברור מהיכן בדיוק הגיע העפר ומה היתה מטרת העבודות בתוך אורוות שלמה. נציין רק שלאחרונה נעשו עבודות תחזוקה בתעלות ניקוז מעל אורוות שלמה, ואולי יש קשר בין הדברים. בעפר לא נראו חרסים, ונראה שמדובר בעיקר בשפוכת של טיח כלשהו או מילוי רובה שפורק, כך שככל הנראה לא נעשה נזק לעתיקות.
IMG_2094cבעיה נוספת, מטרידה לא פחות היא אי השמירה על ערימות העפר במזרח שפסיקת בג"ץ משנת 2004 עצרה את פינויים עד שתוסדר בדיקה ארכיאולוגית מקדימה שלהם. מידי פעם כלים כבדים מבצעים תמרונים בערימות העפר ושופכים עליהן שפוכת נוספת מאתרים אחרים. ככל שיגדל הערבוב של מקורות העפר בשפוכת זו, כך הדבר יקשה על בבדיקה הארכיאולוגית העתידית שלהן להפריד בין מקורות העפר וההקשרים שמהם מגיעים הממצאים. 
בהמשך לדווחים מהדו"ח של שנה שעברה, ממשיכים להופיע במקומות שונים כתובות גרפיטי על קירות קדומים. כך למשל, כתובת על קיר התמך המזרחי של הרמה.
IMG_2105c
לאחרונה התבצעו עבודות עפר בסמוך לחדר הגנרטור שמצפון לרמה. מפלס האדמה הונמך בכחצי מ' וכתוצאה מכך נחשף נדבך נוסף של הקיר הצפוני של הרמה. נדבך זה שונה באופן ניכר מאלו שמעליו, ונראה משלב קדום יותר. תיארוכו אפשרי לתקופה הערבית הקדומה שבה נבנתה הרמה או אפילו לתקופה ההרודיאנית. חוקר הר הבית לין ריטמאייר הציע שבתוואי זה עברה החומה הצפונית של מתחם הר הבית המקורי (500X500 אמה) בתקופת הבית השני. ישנם ראיות להשערה זו בחללים תת קרקעיים במקומות שונים לאורך תוואי זה, ואולי נדבך זה, בדומה לנדבכים תחתונים נוספים של הקיר שמופיעים בפינה הצפון-מזרחית שלו, יש לתארכו לימי הבית השני.
על-פי חומרי הבנייה שהוכנסו להר הבית ומפוזרים באזור המזרחי, נראה שישנם עבודות ריצוף במקומות שונים בהר הבית. 
IMG_1758cברצפת כיפת הרוחות ישנם שרידים נדירים של רצפת אופוס סקטילה קדומה. לוחות ריצוף אלו הם ככל הנראה בשימוש משני וכוללים לוחות מהתקופה הביזנטית וההרודיאנית. בתמונה למטה ניתן לראות לוח מרצף מלבני מאבן גיר ביטומנית אשר נסדק קשות לאחרונה. בתמונות ישנות יותר נראים סדקים קטנים יותר, אבל מסיבה כלשהי מצב שימורו של לוח המרצף (ככל הנראה מימי הבית השני) החמיר באופן משמעותי. סביב לוח המרצף ניתן לראות פס כחול שככל הנראה נובע מפעולת צביעה שנעשתה במקום. נראה שעל רצפה זו הונח לאחרונה חפץ כלשהו כבד ונצבע בכחול. מלאכה זו גרמה נזק לרצפה והותירה כתמי צבע על הרצפה הקדומה.
בנוסף לשימור העתיקות בהר הבית מצב הנגישות של האתר לתיירים הולך ומחמיר. התור בכניסה היום חרג משער האשפות והמשיך בכביש הראשי הסובב את העיר העתיקה לכוון עיר דוד.
IMG_2102cהמשטרה לאחרונה החלה לבצע בידוק בתיקי התיירים באופן דומה לבידוק שהיא עושה למבקרים היהודים. ישנם שמועות שהדבר נעשה כמחאה על הביקורת המוטלת כלפי המשטרה על האפלייה הבלתי חוקתית שהיא עושה כלפי מבקרים עם חזות יהודית דתית. כתוצאה מכך תור המבקרים להר הבית הולך ומתארך מידי יום, בשל שעות הביקורים הקצרות, רבים מהעומדים מתור כלל אינם מספיקים להכנס ונאלצים לשוב על עקבותיהם באכזבה מרה.
IMG_2133cאפשר להבין את הקושי שהמשטרה נקלעה אליו, ובמצב נורמלי תפקיד זה כלל לא היה מוטל עליה. אין זה מתפקידה לעסוק בניהול ואבטחה תיירותית. אך כל עוד האחריות לנגישות התיירים לאתר היא בידי המשטרה עליה לעשות ככל שביכולתה להתייעל בנושא זה. להלן מספר הצעות ייעול בנושא:
א)     להגדיר שער נוסף משערי הר הבית שיהיה מיועד לתיירים בשעות הביקורים.
ב)     להתחיל לערוך את הבידוק כשעה קודם לפתיחת האתר.
ג)      לתגבר את כח האדם בעמדת הבידוק.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה